Uncategorized

باغ ارم

باغ ارم شیراز و رازهایی پنهان میان انبوه گُل

شیراز شهری است که شکوه و تاریخ ایران را به عطر بهارنارنج آغشته می‌کند. جایی که حافظ در وصف آن گفته؛ خوشا شیراز و وضع بی‌مثالش! اگر به شیراز سفر کرده باشید، حتما باغ‌های زیبا و تاریخی آن چشمتان را گرفته است‌. اما از باغ ارم شیراز نمی‌توانید به‌راحتی بگذرید و آن را سرسری بگردید.

هر گوشه و کنار این باغ تداعی‌گر بهشت موعود هستند و شاهکار معماری ایران زمین را به عرصه ظهور رسانده‌اند. امروز سوار اتوبوس مجازی جاباما شوید تا با هم گشتی درون باغ ارم شیراز بزنیم و تک تک زیبایی‌های این باغ را زیر و رو کنیم!

درباره باغ ارم شیراز

باغ ارم شیراز همان جایی است که به محض ورود به آن عطر بهار نارنج در مشام‌تان می‌پیچد و به شما یادآوری می‌کند که در شیراز هستید!

شیراز باغ و بستان کم ندارد اما حتی با دیدن عکس‌های باغ ارم می‌توانید حدس بزنید که این جاذبه شیراز بسیار وسوسه کننده‌تر از سایرین است. تزئینات و معماری بنای باغ سحرانگیز هستند و شما را مبهوت شکوه هنر ایرانیان خواهند کرد.

از طرفی باغ ارم شیراز یکی از ۹ باغ ایرانی است که در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد. جالب است بدانید که بلندترین درخت سرو شیراز در این باغ حضور دارد!

شما می‌توانید در باغ ارم لباس‌های سنتی بپوشید و عکس یادگاری بگیرید. به این ترتیب شبیه مردمانی که در روزگاران گذشته در این باغ زیبا زندگی می‌کرده‌اند، خواهید شد و لحظات خوشی را در کنار خانواده سپری خواهید کرد. حال دیگر مقدمه‌چینی بس است، برویم که گردشمان را در دل این باغ زیبا با آدرس آن، آغاز کنیم

معماری باغ ارم

باغ ارم از زمینی مستطیلی شکل تشکیل شده است که دورتادور آن را دیوار گلی پوشانده بود؛ اما اکنون نرده‌ها جای آن دیوارها را گرفته‌اند. معماران این باغ به‌منظور از بین بردن شیبی که از بخش غربی به شرقی وجود داشت، در بخش‌های مختلف آن پله‌هایی را تعبیه کرده بودند. ساختمان‌‌های اصلی را می‌توان در بخش غربی باغ مشاهده کرد که شامل یک عمارت اصلی و اندرونی می‌شوند و جالب اینکه ارتفاع‌شان بیشتر از سایر نقاط باغ است.

استخر زیبایی در کنار ساختمان اصلی این باغ وجود دارد که مساحتش به ۳۳۵ متر و عمق آن به نیم متر می‌رسد و در ساخت آن از چندین تخته سنگ بزرگ استفاده شده است که گفته می‌شود قدمت آن‌ها به دوران جانی خان ایلخان می‌رسد. ظاهرا عمق این استخر در گذشته بیشتر بوده؛ هرچند پس از ترمیم به عمق فعلی کاهش یافته است. چهار نخل زیبا در چهار گوشه آن، جذابیتی دوچندان به استخر بخشیده‌اند و تصویر بنا را می‌توان در آب آن مشاهده کرد. اگر به این باغ بروید، جوی آبی را می‌بینید که در امتداد این استخر جریان دارد. این آب پس از عبور از حوض کوچک تالار حوضخانه، به استخر و سپس جوی‌های اطراف آن وارد می‌شود که در ادامه در اطراف باغچه‌های باغ جریان می‌یابد.

درهای ورودی باغ ارم به طرف شمال و بلوار ارم هستند، اضلاع دیگر آن به بلوار آسیاب سه‌تایی، خانه‌های مسکونی و باغ‌های دیگر محدود می‌شوند

تاریخچه باغ ارم شیراز ، رازی سربه‌مهر!

تاریخ دقیق ساخت باغ ارم شیراز، از رازهای سربه‌مهر آن به شمار می‌رود. در زبان ساده‌تر، هیچکس نمی‌داند این باغ چه زمانی و توسط چه کسی ساخته شده است!

اما شواهدی از حضور این باغ در قرن دهم و یازدهم وجود دارد. مثلا در سفرنامه‌های آن زمان، به این باغ اشارتی شده است.

باغ ارم در دوران صفویه، سلجوقیان و آل اینجو پابرجا بوده و توسط کریم‌ خان زند نیز مرمت شده است. اما در اواخر دوره زندیه و با روی کار آمدن قاجاریان و فتحعلی‌ شاه، عمارت اصلی باغ ارم شیراز توسط اولین ایلخان قشقایی و پسرش محمد قلی خان ساخته شد.

پس از آن، در دوره ناصرالدین شاه شخصی به نام حاج نصیرالملک شیرازی این باغ را خریداری می‌کند و براساس طرح اولیه بنای اصلی، عمارتی در آن می‌سازد که تا به حال پا بر جا مانده است. از حاج نصیرالملک شیرازی یادگارهای دیگری نیز در شیراز وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به خانه و مسجد نصیرالملک اشاره کرد

دقیقا تاریخ ساخت باغ ارم مشخص نیست

سپس باغ ارم به خاندان قوامی شیراز رسید که توسط خاندان پهلوی مصادره شد و همسر شاه پهلوی آن را به دانشگاه شیراز اهدا کرد. در حال حاضر نیز به دانشگاه شیراز تعلق دارد. عمارت این باغ در اختیار دانشکده حقوق است و باغ گیاه‌شناسی آن نیز در اختیار دانشکده کشاورزی شیراز قرار دارد.

این باغ در تاریخ ۶ تیر ماه سال ۱۳۹۰ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. همچنین از سال ۱۳۵۳ نیز در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است

معمار باغ ارم شیراز کیست؟

عمارت اصلی باغ ارم توسط یکی از مشهورترین معماران شهر شیراز، حاج محمد حسن خان طراحی شده است.

ویژگی‌های معماری باغ ارم شیراز ، اتمام حجت بر زیبایی!

باغ ارم شیراز با ۱۱۰ هزار متر مربع وسعت، در زمینی مستطیل شکل بنا شده است. این باغ از دو طرف شمالی و جنوبی به خیابان‌های اطراف راه دارد. یکی از دروازه‌های آن به سمت بلوار معلم و دیگری به سمت بلوار جام جم باز می‌شوند. سمت چپ و راست باغ نیز به خانه‌های مسکونی و باغ‌های دیگر محدود می‌شود. همچنین نرده‌های دورتادور باغ مزین به یاس‌های امین‌الدوله و اناری هستند.

چیزی که نمای باغ و عمارت آن را بیش از پیش با شکوه جلوه می‌دهد، ساخت بنای اصلی آن بر روی بلندی است. این باغ از شرق به غرب شیب دارد و عمارت اصلی آن بر روی بلندترین نقطه‌ی آن واقع شده است.

از سوی دیگر حوض مستطیل شکل جلوی عمارت با آن فواره‌هایش نیز حجت را بر زیبایی باغ تمام کرده است! در هر ۴ طرف این حوض بزرگ ۳۳۵ متر مربعی، نخل‌های فونیکس بلندقامتی را خواهید دید که ستون‌های طبیعی باغ هستند.

اگر به معماری‌های خاص و تاریخی علاقه‌مندید، در این سفر به شیراز، سری هم بزنید به شاه چراغ که بسیار دیدنی است!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *